Kéklő víztükör, lankás, szőlőskertekkel díszített dombok, évmilliók óta szunnyadó vulkánok, sűrű erdők és illatos mezők világa várja a „Magyar Tenger” látogatóit.

A Balaton és környéke Magyarország legnépszerűbb üdülőhelye. Vízparti pihenés, történelmi és kulturális emlékek, népi hagyományok, kerékpáros és vízi túrák, ritka természeti értékek, gasztronómia különlegességek, látványos programsorozatok – mindezt együtt kínálja a „Magyar Tenger”.

Nyugat – és Közép Európa legnagyobb tava 77 km hosszú, szélessége 3-14 km, átlagos mélysége kb. 3 m. A Balaton átlagos vízhőmérséklete nyáron 19-22 °C, amennyiben azonban 2 hétig forróság van, hőmérséklete 26-30 °C-ra is emelkedhet.

A Balaton északi partján a víz gyorsan mélyül, a Balaton déli partján azonban sok helyen akár 800 m-re is be lehet sétálni – ideális a gyermekek és úszni nem tudók részére. A Balatonnál élő és dolgozó vendéglátók azon fáradoznak, hogy a hozzájuk pihenni érkező vendégek tartózkodásuk alatt tartalmasan tudják eltölteni szabadidejüket. A fürdőzésen kívül tartalmas és érdekes programokkal, szép tájaikkal szeretnék felhívni a figyelmet, hogy érdemes a Balatonnál eltölteni szabadságukat és élményekkel gazdagon térhetnek haza. A déli partról az északi part hegyei csábítanak kirándulásra. Erre lehetőség van a rendszeresen közlekedő hajójáratokkal.

A Balaton környékének borait nem csak a híres Badacsonyi szőlőhegy pincéiben, hanem a Dél-Balatoni Borút pincészeteiben is megízlelhetik. Kirándulni szerető családoknak a Kis-Balaton madárvilága, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék számtalan látnivalói nyújtanak felejthetetlen élményeket. A horgászatot kedvelőknek is ígér programot a Balaton és környéke. A Balaton körül kiépült Bringakörút a kerékpáros turistákat csábítja. Bringázás közben megpihennek a kerékpáros pihenőkben, felkereshetik a közelben található látványosságokat, természeti értékeket.

A tó ezerarcú világában mindenki megtalálja a kikapcsolódást ígérő úti célját, hiszen a Balaton nem csupán a strandolás szerelmeseire számít, a természetjáróktól kezdve a borbarátokig mindenki számára tartogat valami csemegét.